Skördetider

Skördefesten på Åland växer och har i år slagit rekord i antal öppna gårdar. Folk vallfärdar från alla håll för att handla närproducerat och ekologiskt. Vi styrde i fredags kosan mot Marskogen och Karl Ers för att köpa lite grönsaker, lammkorv och getost. På Karl Ers loge fanns ett dignande grönsaksutbud: kålrabbi, morötter, tomater, blomkål, sallad, potatis, lök och majskolvar. Det bästa av allt är att grönsakerna är billigare än de man köper i butiken! Efter att vi fått oss en skördefestöl och varsin portion lamm bourignon på Marskogen drog vi vidare mot Haddnäs där vi köpte en säck potatis.
 
Skördefesten i all ära, men nog är det ännu härligare att äta sina "egna" (svärmors) odlade rödbetor och en mör rådjursbock som skjutits "själv" (av särbon) i Eckerö bara häromdagen. Kombinerar man båda delarna får man en meny som skulle ge fyra Michelinstjärnor!
 
Förrätt
Marits rödbetor rostade i ugn med vitmögelost från Wätterros gård,
toppat med rostade hasselnötter
 
Varmrätt
Sjukt, jäkla mör ytter- och innerfilé av glad rådjursbock med kokt potatis och gräddsås,
samt majskolv från Karl Ers
 
Efterrätt
Blåbärspaj på två vis på blåbär plockade med mild hand i Västernässkogen,
serveras med Ekströms sötsliskiga och artificiella vaniljsås
eller
vispad ÅCA grädde med en dutt vaniljpulver
 
 
 
 
 
 
 
Blåbärspaj á la Jenny (den till höger på bilden)
 
1 dl kokosflingor
1 dl kokosmjöl
stevia sötning
1 ägg
ca 40 g smält smör
blåbär
 
Häll blåbären i en ugnsform.
Veva ihop resten av ingredienserna och strö på.
Grädda i ugn på 175 grader i ca 20 minuter.
Servera med vispad grädde
 
 
 
 
Allmänt | |
Upp