Cykelnörd

Högsommar, semestertider och strålande solsken innebär att Mariehamns gator myllrar av turister. Längs Österleden vandrar de i utbredda klungor, sida vid sida. De stannar till för att njuta av stadsbilden, spana ut över Slemmern, knyta sina skor eller torka munnen på något litet glassmonster. Som cyklist är det inte helt lätt att driva fram sitt fordon i önskat tempo genom staden. I går blev jag den där nördiga typen med hjälm, brillor och kort tålamod som hötte med näven och skrek: "Ur vääg!" "Håll till höger!" "Kommer på vänster!" Jag kastade arga blickar efter mig, växlade demonstrativt ner och hade jag kunnat göra en burnout med slicksen hade jag lämnat turisterna bakom mig i ett moln av bränt gummi.   
  
När jag väl tagit mig genom centrum trampade jag mot Lemland. Äntligen lite space! Benen kändes starka där jag susade fram på min Gula fara och jag nästan njöt av motvinden som utmanade mig till att ta i lite extra. När jag på hemvägen närmade mig Lemströms kanal vittnade den långa bilkön om att det var broöppning. Jag gled snyggt förbi bilarna längs högra sidan och stannade strax intill bron. Bommarna gick upp och jag beslöt mig för att cykla på vägen istället för att korsa den och ta gång- och cykelbanan. 
En lång rad bilar väntade även på andra sidan bron. Jag trampade på i maklig takt. Visslade en trudelutt. Kliade mig under hjälmen och torkade svetten från överläppen. Jag började undra lite vart alla bilar bakom mig tagit vägen. Efter en kilometer hade jag passerat bilkön i det motsatta körfältet. Först då blev jag omkörd av en bil. Sen en annan som aggressivt körde om den första bilen. Därefter ett pärlband av bilar som passerade mig. När jag såg de sura blickarna som skickades mot mig genom bilfönstren insåg jag:
Den här gången var det jag som var en irriterande bromskloss!
 
Lätt förlägen stannade jag vid närmsta busshållplats, lyfte handen lite ursäktande till bilarna som passerade, korsade sedan vägen och sökte mig till gång- och cykelbanan. 
 
 
 
 
 
 
 
Allmänt, träning och hälsa | |
Upp