Den stora mammastrejken

Det är onsdag eftermiddag och efter en lång arbetsdag styr jag in min lilla bil på hemmets parkering. Jag stretar uppför de sex trapporna med mina tunga väskor, fyllda med kvällsarbete, samt matkassarna som jag lyckats få med mig på samma gång. Armarna är två meter långa, fingrarna har tappat blodcirkulationen och fastnat sitt grepp när jag väl kan släppa ner kassarna innanför dörren. Jag bryter upp ett krokigt finger i taget, grinar illa av smärta och hänger av mig jackan. Muttrar lite då jag ser skolväskan som ligger slängd i hallen och 43:orna, blöta och skitiga, mitt på golvet. Jag går in i lägenheten och finner köksbordet i en enda oreda. Någon har stekt pyttipanna, lämnat stekpanna och mjölktetra framme. Muttrar och suckar, går in i köket. Någon har plockat disk från sitt rum. Tallrikar, glas, bestick ligger i en enda röra på diskbänken tillsammans med några colaburkar och petflaskor. Kniper ihop läpparna, försöker räkna till tio. Hundra. Men sen kan jag inte hålla mig. 
 
Jag stövlar osmidigt in till någons rum, där denne sitter tillbakalutad på skrivbordsstolen och kollar något häftigt youtubeklipp. Ordväxlingar utbyts, till en början i sansad och återhållsam ton, men stegras snabbt till höga röster i falsett. På världens minst pedagogiska sätt försöker jag instruera tonåringen i vart man sätter sin skitiga disk och hur man hanterar det faktum att diskmaskinen är full.  
 
Jag fattade att jag redan var förloraren i denna tvist. Att agera i affekt leder sällan till gott samarbete. Men jag tänkte inte ge mig! Efter omoget övervägande beslöt jag mig för att gå i strejk! Grunderna var ojämställda arbetsvillkor i hemmet. Jag slängde in matvarorna i kylen, deklarerade högljutt att den som vill ha middag idag fick laga den själv. Sen drog på mig träningskläderna, stack iväg på intervallträning för att därefter sitta barnvakt hemma hos Gustrikssons till kl. 22.30. 
 
Timmen var sen då jag kom hem. Hemmet doftade mat. Väskan upphängd och skorna på sin plats. Köksbordet var uppstädat, diskmaskinen var urplockad och diskbänken polerad. 
Jag knackade försiktigt på dörren till tonårsgrottan och klev in. Han tittade upp från dataskärmen med ängslig blick. 
"Jag lagade köttfärssås och ris, men det blev inte gott. Och så städade jag upp i köket."
Det knep till i bröstet på mig då samvetet bannade mig för mitt utspel tidigare.
Vi försonades och strejken var därmed avblåst.
 
För den här gången...
 
 
 
 
Allmänt | |
Upp