Östersjön - livsfarligt vackert!

Var än du befinner dig på Åland är det aldrig långt till havet, en vik, en sjö, ett träsk, ett kärr eller ett dike.
Förr länge sedan var havet livsviktigt för vår överlevnad och idag tar vi fortfarande vara på resurserna som havet ger oss, men vi älskar också vårt hav för att det bjuder möjligheter till nöje, rekreation och träning!
 
 
Paddla med en äventyrslysten kompis bland kobbarna i Brändö skärgård.
 
 
Kasta dig i Slemmern i Mariehamn för en uppfriskande simtur!
 
 
Njut av en båttur med fina vänner, t ex till vackra Sältingskär i Föglös skärgård.
 
 
Reka nya spots för kitesurfing.
 
 
Ta ett bad med dina hundar på den näst intill otillgängliga, och på gränsen till förbjudna,
stranden Röklobb i Eckerö.

Tyvärr är det inte längre någon självklarhet att vi kan fortsätta njuta av havet och allt vad det ger, helt enkelt eftersom vi har förstört det. Nu kommer larmrapporter om att cyanobakterierna, de blågröna algerna, är på kommande för säsongen. Ingen är förvånad, för de där giftiga algerna dyker upp lika väntat som finska turister på röda RoNo cyklar. Häromdagen, då vi gick längs Öra strand i Hammarland, såg vi ansamlingar längs strandkanten och med lilla Nojsa, hunden som dog av algförgiftning för två år sedan, i tankarna vågade vi inte låta hundarna bada där.
Fisk är inte längre någonting som är hälsosamt för oss att äta, i alla fall inte den som är fiskad i Östersjön, eftersom den kan innehålla höga halter av dioxin, PCB och kvicksilver. Och när de stora kryssningsfartygen majestätiskt tornar upp sig vid horisonten och möts vid inloppet till Västra hamnen är det svårt att inte tänka på att det forfarande är tillåtet att dumpa avfallsvatten rakt ut i vårt redan så sjuka hav.
(En god nyhet är ändå att Den Internationella Sjöfartsorganisationen (IMO) har bestämt att avfallsdumpning från passagerarfartyg kommer att förbjudas i Östersjön från 2019 för nya passagerarfartyg och 2021 för alla passagerarfartyg. Varför det tog sån lång tid kan man ju förstås undra...)
 
I boken 50 sätt att rädda Östersjön finns tips för dig, en av de 90 miljoner människorna som bor kring Östersjön, om hur du kan bidra till att minska på dina egna utsläpp för att i framtiden kunna njuta av simturer och kunna äta god fisk! 
Jag kan precis bocka av punkt nummer 1 ur boken! 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Allmänt, miljö, träning och hälsa | Östersjön, 50 sätt att rädda Östersjön | |
Upp