Ägodela

Att handla begagnat är bra och det finns en uppsjö köp- och säljsajter på nätet. Den alltid så risade, men ändå populära, facebooksidan Ålands köp- och sälj har i dagsläget 16 500 medlemmar. Det är mer än halva Ålands befolkning! Andrahandsmarknaden är minst sagt stor, kanske för att det är en win-win situation för både säljare och köpare. 
 
Men det finns ett ännu bättre alternativ: att ägodela! Begreppet kan egentligen ha flera innebörder, som att man äger någonting tillsammans eller att man delar med sig av det man äger och har. Den allra äldsta formen av ägodelande måste väl vara biblioteket, en gratis och aldrig sinande källa vars koncept nu börjar appliceras på flera områden. 
 
I boken Ägodela finns en hel massa exempel på hur människor väljer att dela på eller dela med sig av saker - allt ifrån att bo i kollektiv till att erbjuda hungriga stackare sina matrester. Man delar bil och samåker eller hyr en nystädad och tankad kärra från en bilpool. Couchsurfing är populärt, där värdarna låter sina gäster sova på soffan helt gratis (de bjuder t o m på frukost ibland!). Det finns en lång lista på plattformar som erbjuder kläder för uthyrning och i en toolpool kan du låna eller hyra verktyg du behöver. 
 
 
 
På det välbärgade Åland har många möjlighet att skaffa sig allt vad de behöver (och lite till) och som enskilda konsumenter och privata ägare har vi otroligt mycket resurser som inte utnyttjas, så varför inte göra dem till en tillgång för andra? Är det inte dags att skapa en ny facebooksida: Ålands byt- och lån?
 
Till sist två goda exempel:
 
Möjligheten att låna säsongsutrustning till ungarna borde vara varje förälders största lättnad. Skridskor, hjälmar, skidskor och t o m pulkor finns att låna gratis från Ålands idrotts Idrottsbanken
 
Matbanken samlar in och delar ut, framför allt mat, till barnfamiljer och andra hushåll som har det knepigt att få ihop till brödafödan. Genom Matbanken har outnyttjade resurser, b la i form av matsvinn från butikerna, koordinerats och såväl privatpersoner som grossister donerar livsmedel till verksamheten.
 
Finns det fler goda exempel?
 
Allmänt, Konsumtion | ägodela | |
#1 - - Britt:

Jag var till S-market i Jomala häromdagen. De hade just gått igenom grönsaksdiskarna och det fanns en proppfull stor kundvagn med kasserade grönsaker i den. Jag stod och tittade och såg att det fanns massor som var helt dugligt, ja, jag skulle nog säga at allting i den vagnen var ätligt om man tog tillvara det genast! Men jag antog att man inte kunde plocka därifrån, så jag fick vackert ta från hyllorna, väga och betala. Men man fattar vilka mängder det går till svinn!

Svar: Du kunde ju frågat om du fick ta! :) En bra sak som många affärer börjat med är att ha en låda med "barnbananer", lite brunprickiga bananer helt gratis för ungarna att plocka!
Jenny

Upp