Enjotantens mirakeltrasor

Idag fick jag ett städryck och då gäller det att passa på medan ångan är uppe! Här sker ingen regelbunden storstädning. Jag sopar golvet ett par gånger i veckan (dammsugarpåsen är full, jag glömmer hela tiden bort att köpa ny, filtret borde bytas och det luktar svettiga sockor när jag startar den). Jag sköljer av handfatet någon kväll medan jag borstar tänderna och torkar damm då det börjar yra omkring då jag går förbi.
Jag städar vid behov, kan man säga.
Oftast sker själva storstädningen när vi ska ha gäster. Då gnor jag på som en vettvillig medan maten kokar på spisen eller gottar sig i ugnen. Sen står jag där i mitt anletes svett, hälsar gästerna välkomna och har själv inte hunnit vaska upp mig.
 
För cirka tio år sedan brukade jag ibland vara värdinna på städpartyn. Kanske fler än jag har haft glada Mayvor från Enjo på besök? Mayvor saluförde sitt miljövänliga städsortiment på bästa sätt och fick mig och mina gäster att handla trasor, moppar och till och med svärd för en mindre förmögenhet! Men det har visat sig vara välinvesterade pengar, för dessa utomordentligt dugliga städprylar är sådant jag använder än idag. 
 
Ett par sprut ättiksvatten, några gnid med enjotrasan och voilá!
 
Till Enjos produkter behövs inga rengöringsmedel, det räcker med vatten. Jag har en trasa för köket, ett par för badrummet och en golvtrasa. Jag brukar dock synda och sätta i en skvätt tallsåpa i skurvattnet och för att toastolen ska bli lite extra fräsch sprayar jag ättiksvatten på de mest utsatta ställena. Disktrasorna jag använder har jag däremot köpt från Clas Ohlson. De är i microfiber och tvättas i maskin då de börjar bli sura. 
 
Golvmoppen var inte billig och trasan kom inte med på köpet. Men rent blir det!
 
Att städa utan rengöringsmedel är en stor miljövinst och även om Enjotanten Mayvors besök var uppskattade tror jag inte att man behöver köpa de allra dyraste mirakeltrasorna för att städa hållbart. Farmor tvättade fönster med uttjänta lakan och min vän Linda torkar diskbänken med barnens gamla tvättlappar i frotté.
Alla sätt är bra, utom de giftiga!
Allmänt, miljö | |
Upp