Hållbar hantverkshelg

Denna helg har gått i kreativitetens, skapandets och hållbarhetens tecken. Nordens institut på Åland arrangerade under helgen projektet Hållbart hantverk på Åland, i samarbete med Ålands slöjd & konsthantverk. 
Efter en inspirerande lunchföreläsning i fredags med Jenny Holmlund (Jennyvexala), var det på lördagen dags för en workshop med temat "Nordisk identitet". I Folkhögskolan hade det dukats upp allt material man kan önska sig, alla med den gemensamma nämanren att de var återvunna. Emmaus hela jeanslager hade tömts. Pärlor, knappar, kedjor och band blandades med smycken, nitar och paljetter. 
 
 
 
 
 
Uppgiften var att skapa en tvådimensionell pusselbit till ett större lapptäcke som senare kommer att ställas ut i Nipås lokaler. Med allt härligt material framför mig kliade det i fingrarna och idéerna var många, men innan vi fick sätta igång skulle vi ta en stund till att skissa upp lite tankar kring vår egen identitet. 
Det blev en utmaning att skapa något som skulle symbolisera mig själv, något som jag behövde söka efter i mitt innersta. Jag tror jag gick lite väl långt in på djupet, trasslade in mig i tolkningen av temat och kämpade för hårt med att "göra rätt". 
Istället borde jag gjort som en av deltagarna. Hon hade inte tålamod att lyssna till instruktionerna, utan slet raskt tag i första bästa tygbit och började utan tvekan skapa sig själv medan vi andra växlade förvånande blickar över våra långsökta skisser.
 
 
 
 
 
Det här är min bit, som jag tillsammans med en tetralisk beskrivning lämnade in till Jenny Lantz, som tillsammans med Jenny Holmlund, var en av inspiratörerna. 
 
Sen cyklade jag hem. Åt middag med Johan. Tog med mig vinbägaren till snickeriet och placerade mig vid brännarbordet. Och jag tänkte på hon, den ivriga hantverkstanten. Varför knussla till det så mycket, grubbla och fundera när det bara är att ge sig hän i skapandet? Vad man än gör, så speglar det ju på något sätt en själv ändå.
 
 
 
 
 
 
 
 
Allmänt, Hållbarhet, Pyrografi, miljö | återbruk, design, hållbarhet, hantverk, hållbart hantverk | |
Upp