Slå på din bulkvision!

Dagens zero waste uppdrag var att undersöka vad det finns för möjligheter att handla förpackningsfritt i en helt vanlig matvaruaffär, nämligen Smarket. Utrustad med tidigare nämnda  plastlåda, samt ett par mindre lådor med lock i min korg spatserade jag in i butiken och lade på min, ännu rätt otränade, bulkvision (bulk store: engelsk term för butik som säljer förpackningsfria livsmedel. Vision: syn på engelska). Som ni ser av mina inköpta varor på bilden (tre liter mjölk också) var mitt butiksbesök knappast någon planerad storhandling, men det var ju heller inte meningen och trots att jag knappt handlat något på hela veckan har vi ännu mycket rester att komplettera med!
 
 
Frukt- och grönsaksavdelningen är det ställe där man i de allra flesta fall kan hitta råvaror utan förpackning: bananer, äpplen och apelsiner. Potatis, morötter och kål, samt tomater, svampar och paprika. Tyvärr är många (om inte de flesta) av de ekologiska frukterna och grönsakerna inplastade, vilket gör en kluven inför hur man bör prioritera. Eftersom det just i dag var plasten jag ville minimera, valde jag icke ekologisk avokado, inhemska rödbetor, lokalproducerad ekologisk lök och fairtradebananer. Jag vägde mina varor skilt på vågen och placerade allt löst i korgen. Streckkoderna klistrade jag fast på locket på min låda.
 
Köttdisken var stängd idag, annars hade jag gärna undersökt hur de skulle reagera på min köttlåda jämfört med Kantarellen, där det absolut inte var någon självklarhet att ha med sig en egen bytta. En köttdisk är ju ofta utrustad med grillad kyckling, pålägg och ostar, vilket man eventuellt kan få i sina egna kärl. Kyldiskarna med de färdigt inplastade förpackningarna passerade jag utan att bevärdiga dem med en blick. 
 
Bröd brukar jag för det mesta baka själv. Är man ingen bakare finns det goda alternativ till bröd i plastpåse. En del affärer har eget bageri, där härliga surdegsbaguetter, lantbröd, hemvete och limpor ligger lite mjöliga och lagom hårdgräddade och doftar i vackra korgar. På Smarket har de inget eget bageri, men det finns ciabatta och dylika bröd att plocka åt sig styckevis och lägga i t ex en medhavd tygpåse.
 
Att plocka ihop sin egen sallad från en salladsdisk har allt fler butiker börjat med och här kan man ju lätt ta med sig en egen matlåda att fylla. Förutom att kilopriset är i överkant, är det ett bra alternativ till lunch on the go.
 
Mjölkprodukter är inget för zero wastare. Mjölk, yoghurt, grädde, smör - allt kommer i tetror och förpackningar. Jag handlade ändå tre liter mjölk från vårt lokala mejeri till min lilla kalv här hemma. Tetror och smöraskar kan t ex återanvändas som fryslådor för matrester.
 
Mjöl, gryn och frön är också alla omslutna av papper eller plast. Frysdisken med hel- och halvfabrikat är inte att tänka på och hyllorna med konservburkar fick heller ingen visit av mig idag. En del grejer konserveras i glasburkar, vilket jag tycker är bättre då dessa är lättare att återanvända.
 
Utbudet av plockgodis är stort, här är det bara att gå loss och fylla sina containrar. Om man äter godis. Jag föredrar nötter, som också går att "bulka".
 
 
Något gott Yogite blev det inte inhandlat idag så jag nu sitter jag och sörplar på fjolsommarens fermenterade mjölkörtste. Ett par stjärnanisar fanns kvar sedan i julas och med en klick honung från Johans och mamma Marits egna bin är det deliciöst! 
 
 
 
Allmänt, Hållbarhet, Konsumtion, mat, miljö | bulk store, zero waste week | |
Upp