Midsommar ute bland kobbar och skär

Så reste vi till paradisön och efter bara en dag meddelade Ålcom att jag hade förbrukat mitt månadskvot för mobildata. Härliga tider. Ingen uppkoppling, ingen dator, ingen teve. Det enda i teknikväg som funnits i stugan är en gammal åttiotalsradio med hemmagjord antenn, som jag nu uppgraderade till en modernare apparat med cd och allt. På stugan ska man lyssna på 91,3 mHz, på de pinsamma reportagen där någon bonde från Geta berättar om livet på gården, på Firarmix där Gerda från Pettböle ringer in och grattar sin moster som fyller 95, och naturligtvis på årets sommarpratare. När Ålands radio stänger av för kvällen får Radio Nova spela fram tills skymningen faller, myggen vaknar och man får gå och lägga sig bakom skynket i sovrummet och läsa sig till sömns. 
 
 
 
 
På midsommarafton tog vi "Knipjäveln" till grannön Brändö där det vankades 70-årsfest. De två glada 35-åringarna bjöd på härlig midsommarbuffé med tillhörande dryck och efter jordgubbstårta och kaffe traskade vi till midsommarstången. Där rådde febril aktivitet med att få lövningen klar inför stundande resning. När klockan slagit 23 och stången rests, fallit och rests igen kunde vi skåla, sjunga Ålänningens sång och tänka på att nu blir kvällarna bara mörkare.
 
 
 
På midsommardagen återvände vi till Kumlinge. Hettan dallrade när jag tog en springtur runt byn, som sov fast klockan var mitt på dagen. Vi hälsade på Faster Anne och Lexie, badade bastu och doppade oss i svalkande hav. Pustade nakna på bryggan med stickande skinn och blåbärsöl. Rumporna mot bryggans skorvliga yta och rövhår som kilade sig fast mellan springorna. Som det ska vara.
 
 
 
Idag åkte vi hem. Med Knipjäveln. Och det enda som fattats mig under vår vistelse på världens bästa ö låg och pustade så trött i flammig pyjamas under en filt på Ålands centralsjukhus. Lilla Farmor.
 
 
Allmänt | midsommar | | Kommentera |
Upp