Påskmat

Då jag besökte Kantarellen på skärtorsdagen kändes det som om apokalypsen var nära.
Butiken var smetfull av folk som armbågades med sprängfyllda påsar vid fruktvågarna. Målmedvetet styrde de sina överfulla kundvagnar genom gångarna på jakt efter det sista paketet Juhla Mokka. De trängdes vid kyldisken som gnuer vid ett vattenhål för att få tag på mjölk och grädde. Med blickarna fästa vid meterlånga inköpslistor, krockade de i varandra som radiobilarna på tivoli, medan de betade av punkt för punkt tills det var dags att ställa sig i kön.
 
Det var där och då den verkliga ruschen började. Då kom de på allt de glömt. Herregud, kaviaren! Memman! Äggen!!! De rusade sick sack mellan korgar och vagnar, välte staplar med konserver, hoppade bock över krumma små tanter och gled på höften över glassdisken för att hastigt snappa åt sig en gurka.
Och återvända till kön.
För att inse att de glömt att väga den. 
Det bunkras som om det gällde liv eller död när det i själva verket handlar om en dag, långfredagen, som butikerna är stängda. 
 
Jag säger inte att det inte är trevligt att samlas kring ett dignande påskbord, umgås och äta gott. Men det är fascinerande att skåda spektaklet som utspelar sig i butikerna kring högtiderna. Jul, nyår, påsk och midsommar - en mathets utan dess like. 
 
Vi har naturligtvis också ätit den här helgen. Inte mer än vanligt dock. 
 
 
Ekologiska frukostägg, färgade av fru höna själv, inhandlades på marknaden. 
 
Laxsoppa med vitlöksaioli. Mums!
 
 
 
Svartvinbärsmousse, med bär från Johans gård i Eckerö, till efterrätt. 
 
 
 
Allmänt | | Kommentera |
Upp