Hållbar skollunch

Den här veckan äter vi vegetariskt i skolan. (Men säg för guds skull inte det till eleverna!)
Jag och min kollega Ida, som planerat Hållbarhetsveckan, diskuterade fram och tillbaka hur vi skulle presentera skollunchen för eleverna, eftersom många har inställningen att vegetariskt är synonymt med icke ätligt. Vi kom till slut fram till att inte över huvudtaget använda ovan nämnda begrepp, samt att berätta om veckans hållbara skollunch först efter att den inmundigats på måndagen.
 
Barnen åt Chili sin carne med god aptit och reflekterade inte över att con bytts ut mot sin på menyn. Nej, grytan såg inte ut som vanligt, men smakade gott gjorde den! Det var inte förrän Ida ställt sig upp och deklarerat att vi under hållbarhetsveckan ska äta "mindre kött", som de började reagera. Näsorna rynkades och de blängde ner på sina tallrikar som om de blivit lurade. Ändå spetsade de öronen då Ida berättade att genom att äta "mindre kött" under veckan, sparar vi ca 1000 kg koldioxidutsläpp och 200 000 (!!) liter vatten. 
I går serverades grönsaksbiffar med klyftpotatis och jag informerade om hållbar köttkonsumtion. Ät kött mer sällan, och välj istället bra och ekologiskt kött. Ekologiskt är även det ett begrepp som en del barn har svårt att greppa. En gång när kockarna serverade fullkornspasta suckade de över att det var sån där "ekopasta". 
 
I dag stod rökt lax på menyn (inte helt vegetariskt, nej) och eleverna fick veta vilka symboler för hållbart fiske man ska hålla utkik efter då man köper förpackad fisk i affären. Jag hade laddat ner WWF:s fiskguide, en tabell som visar vilka fiskar man kan äta och vilka man ska låta bli. I samma stund som jag berättat att det bästa av allt är att ro ut i ekan och dra upp sina egna abborrar, läste jag i guiden att just abborre som fiskats i Östersjön ska man vara försiktig med. Östersjöfiskad gös och lax är på röda listan, likaså torsken.
 
Att ha temavecka om hållbarhet är en god tanke, men det är tydligt att hållbarhetstänket är något vi behöver integrera i undervisningen alla veckor under läsåret!
 
I morgon blir det blomkålssoppa. Förhoppningsvis är den fri från mijögifter.
 
 
 
 
 
 
 


 
 
Allmänt, mat, miljö | |
Upp