Slösa mindre - spara till din bucketlist!

Det finns ett rätt välkänt citat som lyder "Det är inte de stora inkomsterna, utan de små utgifterna som gör dig rik!" Jag, i likhet med många andra, som är en vanlig anställd kan inte göra så mycket åt mina inkomster. Jag har det jobbet och den lönen jag har och speciellt inom mitt yrke som lärare är det svårt att klättra på karriärsstegen och håva in de stora cashen. För mig lockar det inte heller att ta på mig mera arbete än vad jag redan har. Jag gillar min fritid för mycket och vill lägga tiden på att göra sånt som är viktigt för mig!
 
Att leva mer minimalistiskt gör det möjligt att leva gott på sin nöjaktiga lön.
Att leva minimalistiskt är att inse att man redan har tillräckligt och att man inte känner ett behov av att slentrianshoppa för att det regnar ute, för att man känner sig lite ledsen eller för att det är fredag och arbetsveckan är slut. Att leva minimalistiskt är att hushålla med sina (och jordens) resurser och istället fokusera på det som gör en glad på riktigt. Att leva mer på mindre, helt enkelt!
 
Om jag återgår till citatet ovan är mitt mål inte att bli rik. Åtminstone inte rik på pengar. Men jag vill ha så pass mycket att jag har möjlighet att berika mig själv med sådant jag behöver och mår bra av. För det är väl det livet handlar om? Att leva, uppleva och utvecklas som människa, snarare än att äga och ha.
 
 
 
En upplevelse som står på min bucketlist är att gå El Camino - den 800 km långa vandringen från St Jean Pied de Port i Frankrike till Santiago de Compostela i Spanien. Planen är att jag ska ge mig iväg i början av juni 2019. En rätt så obetydlig summa dras automatiskt från min lön varje månad och hamnar i mitt Caminokonto. Månadspengen som åker in på Caminokontot är så liten att det överhuvudtaget inte märks att den dras från lönekontot, men under tiden jag har sparat har det blivit åtminstone en enkel flygbiljett ner till södra Frankrike. 
 
 
 
På ett annat sparkonto lägger jag 10% av min månadslön. Detta sparkonto är en buffert för oförutsedda utgifter/resekonto. 
 
En slant sparar jag också i fonder. Jag kan inget om fonder och är inte själv aktiv i mitt fondspar, men i de lågriskfonder jag har tickar det sakta på uppåt. Förra året sålde jag några andelar och köpte min racercykel.
 
Då jag slutat konsumera onödiga saker finns det dessutom pengar över att skänka till bättre behövande. Det är inte helt lätt att bestämma sig för vilken organisation man vill bli månadsgivare till, då det finns så många som behöver stöd. En trevlig, ung kille från Röda Korset som haffade mig på gatan gjorde valet lätt för mig. Han berättade om verksamheten och jag signade mig på stående fot som månadsgivare till RK:s katastrofhjälp.
 
 
Att vara ansvarsfull med sin ekonomi är inte lika med att vara präktig och tråkig. Tvärtom skapar det möjligheter och ett mycket lättare sinne. För om det är nånting som är trist, är det då pengarna (bristen av dem) blir en källa till bråk i familjen, skulder och ångest.
 
 
Allmänt, Konsumtion, miljö, tid | minimalism, sparande, hållbart liv | | Kommentera |
Upp