Tvåla och tvaga.

Det här med hållbarhetstänk är en process som är under ständig bearbetning. Jag gillar att prova mig fram för att hitta nya alternativ till de där förbrukningsvarorna som används dagligdags. Ibland lyckas det inte och då får jag ändra på vissa detaljer, men samtidigt kräver jag inte att allt ska fungera perfekt. Man kanske får tumma lite på kravet om att disken ska bli skinande blank, dofta citrus och gnissla när du drar fingret över glaset. För mig spelar det ingen roll om kaffemuggarna är lite sträva då jag vet att diskmedlet jag använder är snällt mot miljön.
 
Den senaste produkten jag valt att prova laga själv är tvättmedel. Jag började med att prova tvätta med galltvål. Äcklet grep dock tag i mig lite grann då jag läste att den innehåller galla från döda djur och dessutom palmolja, vilket är tveksamt ur miljösynpunkt. 
 
 
Marseilletvål, en traditionell olivtvål från Frankrike, verkade vara ett bättre alternativ. Den innehåller inga artificiella ämnen eller animaliska fetter och är helt biologiskt nedbrytbar. Marseilletvålen kan användas såväl till kroppsvård, som till tvätt av känsligare material som siden och ull. 
 
 
Jag förvarar riven marseilletvål i en glasburk och när det är dags att tvätta kokar jag upp vatten i tekokaren, tar två rågade matskedar tvålflingor och löser upp den med lika mycket soda. Tvållösningen sätter jag i en tvättkopp tillsammans med kläderna i tvättrumman och fyller på med en halv deciliter ättika i sköljfacket. Kläderna blir otroligt mjuka av Marseilletvålen, tvätten blir ren och doftar milt. Jag har ännu inte provat köra med vittvätt och vet inte heller effektiv mitt tvättmedel är mot synliga fläckar.
 
Jag har youtubat lite tvättmedelsrecept och nästa steg är att laga en större sats av flytande tvättmedel för att slippa röra ihop en dos för varje gång. 
 
 
 
På tal om tvål börjar nu mina hemkokade kroppstvålar bli färdiga för användning. Jag har redan gett bort ett par i present och det ska bli kul att få omdöme om hur de har fungerat!
Allmänt, Hållbarhet, Jenny testar, miljö | galltvål, laga egen tvål, tvålkokarkväll, laga eget tvättmedel, marseilletvål | | Kommentera |
Upp