Julbord på Silverskär

 
Under natten hade årets första snö fallit. Luften var krispig och vägen hal då vi knallade ner till vägen för att vänta på skjuts. Firma Inpros årliga julbord skulle inmundigas. Denna gång på Silverskär, en liten ö i norra Ålands arkipelag. Båten ut tar bara 10 minuter och platsen är ett populärt ställe för konferens, bröllop och kalas.
 
 
Vinden ven kring örona på oss då vi traskade stigen upp till Mellangårds som är det äldsta husen på ön. Här bodde öns invånare fram till 1950-talet. Då vi öppnade dörren och klev in på försiktiga steg kändes det som att kastas tillbaka till den tiden. Det var varmt och ombonat, små tomtar satt och log på gamla allmogeskåp och doften av glögg och pepparkaka slog emot oss då vi gick in i köket. 
 
 
Vår värdinna stod vid den gamla vedspisen och serverade oss glögg ur kittel medan hon berättade lite om huset och familjen som bodde där en gång i tiden. Vi lyssnade nästan allsmäktigt medan vi sörplade på glöggen och knaprade på pepparkakor och kanderade mandlar.
 
 
Själva julbordet var uppdukat på Norrgårds, det näst största huset på ön. Allt var så fint dekorerat med julgardiner, julgran, smidesljusstakar, halmstjärnor och juliga bordsdekorationer. Vi satt nära den stora öppna spisen och mös medan de klassiska jullåtarna, som man aldrig tröttnar på, skvalade i bakgrunden.
 
 
 
 
Jag njöt som vanligt att all slags sill, den marinerade svartkålen med pepparrotskräm, rödbetorna och den syrade rödlöken var himmelsk! Julskinkan innehöll inga nitrater eller tillsatta färgämnen och var sådär gammelrosa som riktig skinka är. Det samma gällde laxen, som var fiskad i vattnen kring Silverskär. Den var blek i köttet. Precis som lax ser ut!
Kålrotslåda hör till mina favoriter och jag blev inte besviken. Revbensspjällen smälte i munnen och Janssons frestelse kan jag äta alla dar i veckan!
Efterrättsbordet brukar ju höra till höjdpunkterna. Jag höll mig dock till inlagda päron med grädde, samt lingontryffel.
 
 
Efter måltiden vankade vi pustande och stånkande upp till Ladugårds. Huset är byggd som en åländsk ladugård för att passa in i miljön. Här finns en stor festlokal där man såhär inför juletider sålde lite hantverk. Helene köpte några rumpvärmare och sen började det bli dags att återvända till fastlandet.
Vi lämnade Silverskär, men julstämningen i den mysiga miljön stannade kvar i mig.
 
Allmänt | | Kommentera |
Upp