Äta kött med gott samvete?

I söndags, sista dagen i vegetariska veckan, blev Joel bjuden på spagetti och köttfärssås hos sin pappa. 
"Äntligen riktig mat!" frustade han nöjt när jag hämtade honom senare på eftermiddagen. 
På en vecka är det inte lätt att omvandla en ofrivillig person att bli vegetarian och det var heller inte målet. Men veckans "experiment" väckte ändå några tankar, vilket framkom i diskussionen på väg hem i bilen.
Någon vegetarian blir han inte, men han förstår det positiva med att äta lokalproducerat och etiskt hållbart kött.
"Och man behöver ju inte äta så mycket snabbmat och skit."
 
Vi vet alla att en ökande köttkonsumtion har negativ inverkan på klimatet och, enligt vissa studier, vår hälsa. Men genom att bry sig om vilken typ av kött man äter; vilt, ekologiskt och närproducerat kan man käka biff med hyfsat gott samvete. I gårdagens Ålandstidning hävdar Lena Brenner i ett reportage att korna till och med kan rädda klimatet och öka den biologiska mångfalden i och med att de binder kol när de äter gräs. Stallgödslen ökar mullhalten i jorden. I det ekologiska jordbruket är man beroende av stallgödslet, eftersom konstgödsel inte är tillåtet. I samma reportage ges två tips för hur man kan njuta av en god biff med gott samvete:
 
- Ät hållbart och närproducerat kött
- Planera inköpen och ät upp maten!
 
Så igår serverades pulled beef på närproducerad kossa här hemma. Vi kommer att ha rester för många dagar och nästa gång jag ställer mig vid spisen blir det en vegorätt. Balans!
 
 
Vackra närproducerade veggisar - hämtade ett stenkast från huset.
 
 
 
 
 
 
Allmänt | |
Upp