Vegetarisk paj med lurig botten

Även den mest luttrade matkritikern (Joel) kan luras in i tron om att en paj med kikärtsbotten är en helt klassisk pajdeg gjord på vetemjöl. Konsistensen blir som en "vanlig" pajdeg, med krispiga kanter och smulig botten, men mer proteinrik än en mjölbaserad dito. Den här enkla mantagervadmanhaverpajen käkade vi till lunch igår.
 
 
Mantagervadmanhaverpaj med kikärtsbotten
 
Pajdeg
350 g kokta kikärter
ca 1 msk olivolja
en nypa salt
 
Fyllning
1 hackad lök
3 hackade vitlöksklyftor
ca 1 msk hackad ingefära
broccolibuketter
blomkålsbuketter
1 stor tomat
salt och peppar
 
Äggstanning
2 ägg
1/2 dl aquafaba (avkoket från kikärterna)
1 msk grön currypasta
1 lime (rivet skal och saft)
salt och peppar
 
Mixa kikärterna tillsammans med olja och salt. Justera mängden olja tills degen får önskad konsistens. Tryck ut degen i en pajform och förgrädda i ugnen på 250 grader i 8-10 min. 
Fräs alla grönsakerna utom tomaten till fyllningen i smör eller olja. Salta och peppra. 
Vispa ägg och aquafaba i en skål, tillsätt currypasta, lime och kryddor. 
Lägg grönsakerna i pajskalet, skiva tomaten och placera tomatskivorna ovanpå. Häll över äggstanningen och toppa det hela med riven ost. Sänk temperaturen i ugnen till 200 grader och grädda pajen i ca 20 minuter.
 
 
Kikärter är alltid bra att ha hemma, de kan användas i grytor, till biffar, falafel eller hummus. Att köpa färdigkokta på tetra är smidigt, men billigast och mindre waste blir det att köpa torkade kikärter och koka dem själv. Koka upp hela påsen med en gång och frys in i mindre portioner. Och spara aquafaban, den kom till användning i min paj då jag inte hade tillräckligt många ägg hemma.
 
 
 
Allmänt, Hållbarhet, mat | vegetariska veckan, paj, kikärtsbotten | |
Upp