Rainy days and mondays

Och livet går vidare.
För somliga.
För andra har det just slocknat.
Farmor slöt ögonen för alltid, tog ett sista andetag och med sorgen lika tung som kistan över axlarna bar min far, mina farbröder och kusiner Kumlinges egna krutgumma till den sista vilan i fredags.

Vi som ännu lever får stanna upp lite. Öppna ögonen och insupa den granna prakt som vi är omgivna av. För dagarna blir kortare, mörkret blir längre och snart har allt det färgsprakande och levande i naturen somnat även det.
 
Och har vi tur så får vi en vit och ljus vinter att se fram emot.
Har vi tur börjar det spira och grönska i takt med att vårsolen värmer.
 
Rainy days and mondays always gets me down.
Jag saknar dig, Farmor.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Allmänt | | Kommentera |

Gula ljugarbänken

För en (rätt lång) tid sedan bjöd jag en femma för en gammal spjälsäng på Ålands köp och sälj. Med goda råd och handledning från Glada snickaren har jag äntligen fått min gula ljugarbänk färdig! 
 
 
Bänken är nätt som en dockmöbel och passar bra i mitt lilla krypin. 
 
 
Jag tog god tid på mig att arrangera detta utsökta kudd- och filtstilleben.
Be mig fota samma plats om en vecka och jag är säker på att det ligger jackor, handskar och all annan möjlig och omöjlig bråte där.
 
 
 
 
 
 
Allmänt | | Kommentera |

Tack, broder!

Jag är blödig när det gäller djur och död, men när det kommer till jakt på vilt har jag ändrat uppfattning. Jag skulle fortfarande inte vilja fälla ett djur själv och tidigare har jag vägrat att befatta mig med sysslor som slakt och styckning. Men för att inte uppfattas som århundradets hycklare, då jag gärna äter en god rådjursstek, kavlade jag upp ärmarna då det var dags för styckning i fredags. Rådjuret som vi tog vara på hade haft ett gott liv. Han hade sprungit fritt i skogen och ätit sånt som rådjur äter (inklusive Johans jordgubbsplantor) och han dog på fläcken av ett skott utan att lida. Likt avatarerna viskade jag i hemlighet några ord av tacksamhet till den fina bocken som låg så naken på vårt köksbord: "Jag ser dig broder och jag tackar dig."
 
Med mina nya insikter har jag har börjat rata köttpaketen i affären. Jag våndas över att köpa kycklinglår och rynkar på näsan åt frusna oxfiléer och inplastade kotletter med vätskeuppsugningssvampar. Den odlade laxen får ligga kvar i frysdisken och jag njuter istället av att få äta gösen som plaskat runt i vattnen kring Eckerö. Jag är tacksam över att ha möjligheten att äta goda proteiner med gott samvete.
 
 
 
Vi slängde benen i en stor gryta tillsammans med massa goda rotfrukter och örter. Sen fick grytan stå och puttra i "uteköket". Efter sex timmars hopkok och två timmars reducering fick vi en fin buljong utan glutamat, socker och E-ämnen.
 
 
De mindre bitarna malde vi till färs. Det smakade utsökt med Biff á la Lindström till middag!
 
 
 
 
 
 
Allmänt, mat | | Kommentera |
Upp