Slösa mindre - spara till din bucketlist!

Det finns ett rätt välkänt citat som lyder "Det är inte de stora inkomsterna, utan de små utgifterna som gör dig rik!" Jag, i likhet med många andra, som är en vanlig anställd kan inte göra så mycket åt mina inkomster. Jag har det jobbet och den lönen jag har och speciellt inom mitt yrke som lärare är det svårt att klättra på karriärsstegen och håva in de stora cashen. För mig lockar det inte heller att ta på mig mera arbete än vad jag redan har. Jag gillar min fritid för mycket och vill lägga tiden på att göra sånt som är viktigt för mig!
 
Att leva mer minimalistiskt gör det möjligt att leva gott på sin nöjaktiga lön.
Att leva minimalistiskt är att inse att man redan har tillräckligt och att man inte känner ett behov av att slentrianshoppa för att det regnar ute, för att man känner sig lite ledsen eller för att det är fredag och arbetsveckan är slut. Att leva minimalistiskt är att hushålla med sina (och jordens) resurser och istället fokusera på det som gör en glad på riktigt. Att leva mer på mindre, helt enkelt!
 
Om jag återgår till citatet ovan är mitt mål inte att bli rik. Åtminstone inte rik på pengar. Men jag vill ha så pass mycket att jag har möjlighet att berika mig själv med sådant jag behöver och mår bra av. För det är väl det livet handlar om? Att leva, uppleva och utvecklas som människa, snarare än att äga och ha.
 
 
 
En upplevelse som står på min bucketlist är att gå El Camino - den 800 km långa vandringen från St Jean Pied de Port i Frankrike till Santiago de Compostela i Spanien. Planen är att jag ska ge mig iväg i början av juni 2019. En rätt så obetydlig summa dras automatiskt från min lön varje månad och hamnar i mitt Caminokonto. Månadspengen som åker in på Caminokontot är så liten att det överhuvudtaget inte märks att den dras från lönekontot, men under tiden jag har sparat har det blivit åtminstone en enkel flygbiljett ner till södra Frankrike. 
 
 
 
På ett annat sparkonto lägger jag 10% av min månadslön. Detta sparkonto är en buffert för oförutsedda utgifter/resekonto. 
 
En slant sparar jag också i fonder. Jag kan inget om fonder och är inte själv aktiv i mitt fondspar, men i de lågriskfonder jag har tickar det sakta på uppåt. Förra året sålde jag några andelar och köpte min racercykel.
 
Då jag slutat konsumera onödiga saker finns det dessutom pengar över att skänka till bättre behövande. Det är inte helt lätt att bestämma sig för vilken organisation man vill bli månadsgivare till, då det finns så många som behöver stöd. En trevlig, ung kille från Röda Korset som haffade mig på gatan gjorde valet lätt för mig. Han berättade om verksamheten och jag signade mig på stående fot som månadsgivare till RK:s katastrofhjälp.
 
 
Att vara ansvarsfull med sin ekonomi är inte lika med att vara präktig och tråkig. Tvärtom skapar det möjligheter och ett mycket lättare sinne. För om det är nånting som är trist, är det då pengarna (bristen av dem) blir en källa till bråk i familjen, skulder och ångest.
 
 
Allmänt, Konsumtion, miljö, tid | minimalism, sparande, hållbart liv | | Kommentera |

Uppfinningsrika gåvor!

Att fira födelsedag är trevligt. Förra veckan fyllde jag år och fick anledning till att tränga ihop familj och vänner i min lilla lya, bjuda på paj med blåbär plockade från hemmaskogen och prata i mun på varandra över en kopp kaffe ur den ärvda finservisen. Med stigande ålder sjunker förväntningarna på överraskningar och presenter och dessutom har jag ju under detta år insett att jag har precis allt jag behöver! Så vad ger man då till en prylbantande och icke konsumerande 36-åring? Här är några tips:
 
 
Johan fixade biljetter till A tribute to Queen på Stallhalla. Det var en oförglömlig kväll där mer och mindre kända lokala förmågor tolkade kanske världens bästa band med en hundrakvinna/mannakör i ryggen.
 
Fredrika och Ronny och Patrik uppvaktade på klassiskt vis med blommor och choklad. 
 
Mikaela och Johan är experter på att hitta på fina upplevelser. En spökvandrig på Kastelholms slott är något jag ser fram emot i höst!
 
I våras firade jag Linda med kettlebells och middag. Hon valde att byta ut kulorna mot klot och käglor för att utmana mig i bowling!
 
Brorsan och Maria överräckte mig en härligt rufsig sommarbukett med surpris - när jag skulle sätta blommorna i vatten hängde det en bunt spröda och egenodlade morötter i ändan!
 
Sofie tog med sig inspiration i form av en inredningstidning, en chili, samt några fräscha skott från en Dr Westerlund - den hälsobringande "sovrumsblomman". 
 
Ett presentkort är alltid rätt och eftersom jag förmodligen nött ut mina löparskor vid årsskiftet, passar det ypperligt med en innestående peng på Sportcenter! 
 
 
Även om en grattiskram varit nog för att förgylla min dag, är jag ödmjukt tacksam över dessa generösa gåvor!
Allmänt, Konsumtion | kreativa presenter, upplevelsepresenter | | Kommentera |

Sommarminnen anno 2017

En sommar är förbi. I morgon är det dags att kliva i arbetsskorna och kicka igång höstterminen. Det känns helt okej det också, men jag kommer ändå sakna allt vad sommaren innebär! Här är några fina sommarminnen:
 
Trots att min fina träningsbuddy Marie ser lite nervös ut inför starten,
gjorde hon ett utomordentligt bra lopp i Uppsala triathlon i början av juni.
Jag kom på tredje plats!
 
 
Strax efter målgång i Uppsala drog jag, Johan och Joel iväg till Fuerteventura.
Trots att ön inte levererade någon vidare vind hade vi en fin vecka!
 
 
 
 
Midsommaren firandes traditionsenligt på Kumlinge.
Stången restes av villiga händer. 
 
 
Vi åt rökta abborrar, sill och nypotatis. 
 
 
Joel fyllde 16, tog lättviktarkort och köpte sig en 125:a.
Efter lite tjat fick han med sig sin hariga mor på en åktur,
men jag kände mig faktiskt fullkomligt trygg där bakom ryggen på den unge mannen
som är min son och som snart är vuxen utan att jag vet hur det gick till.
 
 
Det har inte blivit särskilt mycket surf för min del den här sommaren.
Men en dag blåste det friskt från syd och vi fick en fin dag på Röklobb!
 
 
Aktivitetssemester i Östhammar och Öregrund.
Jag och Mikaela hyrde kajaker och cyklade längs med Roslagsleden.
 
 
Båtturer med goda vänner.
Vi besökte Sältingskär med Mikaela och Johan...
 
 
... och en ljuvlig kväll styrde kapten Linda oss med säker hand rätt in i solnedgången.
 
 
Där njöt vi av 11 sorters ostar, kräftor, paj, bubbel och vin.
 
 
 
Jag har haft tid för kreativa projekt. Lite jobb med brännpennan...
 
 
... och se vad man kan sy av en gammal kite!
 
 
 
Bröllop hör sommaren till. Erica och Tage sken ikapp med solen på sin speciella dag.
 
 
Johan med sin charmiga bordsdam Linda.
 
 
Och såhär nöjd och avslappnad var jag över kunna klä mig i fjolårets bröllopsutrstyrsel,
samt att slippa fundera på frisyren. Stefan hade heller inga problem med det sistnämnda.
 
 
Jag har studerat och dokumenterat framstegen för Marbys nya biodlare. 
 
 
Och bina levererar!
 
 
Stughelg med Linda, Vilja och Meja, samt brorsbarnen Elias och Adrian.
 Vi grillade korv med bröd...
 
 
... tog ett kvällshopp....
 
 
 
... och trots att regnet strilade hela dagen (och natten) bestämde sig barnen för att trotsa vädret och sova i tält.
 
 
Och så Luna.
Lunisen. Luntass. Luni-Juni.
Min trofasta vän och ständiga följeslagare som får mig att söka upp nya stigar och stråk
och som med sitt känsliga sinne lärt mig att hitta ett mjukare jag. 
 
 
 
 
 
 
 
Allmänt, kläder, mat, tid, träning och hälsa | midsommar, fuerteventura, triathlon, bröllop | | Kommentera |
Upp