Tvåla och tvaga.

Det här med hållbarhetstänk är en process som är under ständig bearbetning. Jag gillar att prova mig fram för att hitta nya alternativ till de där förbrukningsvarorna som används dagligdags. Ibland lyckas det inte och då får jag ändra på vissa detaljer, men samtidigt kräver jag inte att allt ska fungera perfekt. Man kanske får tumma lite på kravet om att disken ska bli skinande blank, dofta citrus och gnissla när du drar fingret över glaset. För mig spelar det ingen roll om kaffemuggarna är lite sträva då jag vet att diskmedlet jag använder är snällt mot miljön.
 
Den senaste produkten jag valt att prova laga själv är tvättmedel. Jag började med att prova tvätta med galltvål. Äcklet grep dock tag i mig lite grann då jag läste att den innehåller galla från döda djur och dessutom palmolja, vilket är tveksamt ur miljösynpunkt. 
 
 
Marseilletvål, en traditionell olivtvål från Frankrike, verkade vara ett bättre alternativ. Den innehåller inga artificiella ämnen eller animaliska fetter och är helt biologiskt nedbrytbar. Marseilletvålen kan användas såväl till kroppsvård, som till tvätt av känsligare material som siden och ull. 
 
 
Jag förvarar riven marseilletvål i en glasburk och när det är dags att tvätta kokar jag upp vatten i tekokaren, tar två rågade matskedar tvålflingor och löser upp den med lika mycket soda. Tvållösningen sätter jag i en tvättkopp tillsammans med kläderna i tvättrumman och fyller på med en halv deciliter ättika i sköljfacket. Kläderna blir otroligt mjuka av Marseilletvålen, tvätten blir ren och doftar milt. Jag har ännu inte provat köra med vittvätt och vet inte heller effektiv mitt tvättmedel är mot synliga fläckar.
 
Jag har youtubat lite tvättmedelsrecept och nästa steg är att laga en större sats av flytande tvättmedel för att slippa röra ihop en dos för varje gång. 
 
 
 
På tal om tvål börjar nu mina hemkokade kroppstvålar bli färdiga för användning. Jag har redan gett bort ett par i present och det ska bli kul att få omdöme om hur de har fungerat!
Allmänt, Hållbarhet, Jenny testar, miljö | galltvål, laga egen tvål, tvålkokarkväll, laga eget tvättmedel, marseilletvål | | Kommentera |

Glada hönor ger goda ägg!

En av de bra sakerna med att flytta ut på landet är att vi äntligen kan skaffa höns! På Johans gård finns ett grönt skjul där det i ett av rummen en gång varit hönshus, men som nu fungerar som förråd. Nu ska där röjas, sopas och inredas så att det småningom kan flytta in några glada pullor som kan förse oss med ägg för husbehov. 
 
Tillsvidare köper jag, om jag är lat och oplanerad, ekologiska ägg i butiken men har jag vägarna förbi Glada Hönan svänger jag förbi där och plockar upp pinfärska, ekologiska och härproducerade frukostägg. Jag tar med mig mina tomma äggkartonger som återanvänds.
 
Idag sken eftermiddagssolen och hönorna hade just blivit utsläppta när jag kom för att hämta äggen. De spatserade omkring, lyfte högt på fötterna (snön var väl lite kylig kan tänkas) och småpratade lite med varandra. Och inte var de blyga inför främlingen som stod på andra sidan nätet och knäppte bilder. 
 
 
 
 
 
Har du koll på siffrorna?
 
Den första siffran i äggproducentkoden som hittas på förpackningen, eller på ägget, står för produktionsmetoden.

0 = Ekologiska ägg 
2 = Ägg från golvhöns
3 = Ägg från burhöns
 
"Ekologiska hönor måste få komma ut minst från maj till oktober. För varje höna ska minst fyra kvadratmeter utrymme utomhus reserveras och inomhus får det finnas högst sex värphönor per kvadratmeter. För ekologisk äggproduktion finns detaljerade krav på bland annat utfodring, uppfödningsförhållanden och medicinering."
 
Ni förstår att jag är ivrig, men jag får hålla mig till tåls ett par månader ännu tills lägenheten är tömd och vi kommit tillrätta i vårt nya boende innan Etel, Hjördis, Gertrud (jo, jag har döpt dem redan) och de andra brudarna kan förgylla en enkel vardag.
 
 
Allmänt, Hållbarhet, mat, miljö | ekohöns, ekoägg, skaffa höns | | En kommentar |

Äta kött med gott samvete?

I söndags, sista dagen i vegetariska veckan, blev Joel bjuden på spagetti och köttfärssås hos sin pappa. 
"Äntligen riktig mat!" frustade han nöjt när jag hämtade honom senare på eftermiddagen. 
På en vecka är det inte lätt att omvandla en ofrivillig person att bli vegetarian och det var heller inte målet. Men veckans "experiment" väckte ändå några tankar, vilket framkom i diskussionen på väg hem i bilen.
Någon vegetarian blir han inte, men han förstår det positiva med att äta lokalproducerat och etiskt hållbart kött.
"Och man behöver ju inte äta så mycket snabbmat och skit."
 
Vi vet alla att en ökande köttkonsumtion har negativ inverkan på klimatet och, enligt vissa studier, vår hälsa. Men genom att bry sig om vilken typ av kött man äter; vilt, ekologiskt och närproducerat kan man käka biff med hyfsat gott samvete. I gårdagens Ålandstidning hävdar Lena Brenner i ett reportage att korna till och med kan rädda klimatet och öka den biologiska mångfalden i och med att de binder kol när de äter gräs. Stallgödslen ökar mullhalten i jorden. I det ekologiska jordbruket är man beroende av stallgödslet, eftersom konstgödsel inte är tillåtet. I samma reportage ges två tips för hur man kan njuta av en god biff med gott samvete:
 
- Ät hållbart och närproducerat kött
- Planera inköpen och ät upp maten!
 
Så igår serverades pulled beef på närproducerad kossa här hemma. Vi kommer att ha rester för många dagar och nästa gång jag ställer mig vid spisen blir det en vegorätt. Balans!
 
 
Vackra närproducerade veggisar - hämtade ett stenkast från huset.
 
 
 
 
 
 
Allmänt | | Kommentera |
Upp