No poo och WO

Jag har alltid varit rätt skonsam mot mitt hår. Förutom en och annan krusig permanent i lågstadiet, lite olika färger i högstadiet och några blekningar i vuxen ålder har jag låtit det ha sin naturliga look. Produkter som spray och mousse har jag använt endast då jag desperat försökt få till en lagom schysst partyuppsättning vid festligare tillfällen. En period plattade och lockade jag håret en del, men det är längesedan nu. 
Däremot har jag alltid tvättat håret väldigt ofta. När man tränar mycket känns det fräscht att schamponera svetten ur barret, vilket har lett till att jag löddrat skallen i princip varje dag. Jag har totalrubbat den naturliga balansen i min hårbotten och upplevt att håret blivit flott och platt bara en dag efter tvätt, medan topparna har varit risiga och torra.
 
Jag bestämde mig för att bli snällare mot håret och började med att tvätta det varannan dag. Efter ett par veckor tog jag steget vidare och det gick två dagar mellan tvättarna. I skrivande stund är jag inne på femte dagen utan att ha tvättat håret. Jag har sköljt det med vatten, men jag har inte använt schampoo.
När jag dessutom stött på livs levande, helt vettiga människor som ser fräscha och härliga ut, men som never ever tvättar sitt hår med schampoo, är jag övertygad om att även jag kan vänja bort denna djupt inrotade vana.
 
Att inte tvätta håret tycks väcka starka känslor hos människor. Allt i från avsky och äckelkänslor till jubel och hejarop förekommer på diverse forum. Jag erkänner att känslan just nu inte är helt och hållet angenäm, men det lär ska kännas bättre om bara fem-sex veckor!
 
WO-metoden (Water Only) innebär att du sköter håret genom att borsta det noggrant med en svinhårsborste. Sen sköljer du med varmt vatten medan du gnuggar hårbotten ordentligt. Avsluta med att sköja med kallt vatten för att "stänga" ytskikten på håret. Håret ska sen lufttorka.
 
No poo är en förkortning på no schampoo, men syftar också till att vara utan skit. På hemsidan finns information för den som strävar efter mindre kemikalier i vardagen. Här hittar man lite "kom-igång-tips" för den som är sugen på att sluta tvätta håret med schampoo. 
 
 
Femte dagen utan "poo".
 
 
 
 
Allmänt, Hud och hår, miljö | | Kommentera |

Bo flott i luftslott?

Ett stort, fint hus på landet (gärna nära vattnet) med öppen planlösning och högt till tak har tidigare stått rätt högt på min önskelista. Som tur var har jag omvärderat mina tankar kring detta drömboende, för jag har insett att det där fina huset är ett luftslott som skulle komma att ruinera mig. Eller åtminstone få mig att göra avkall på mycket annat kul. Att ta ett stort huslån skulle göra mig bunden för ungefär resten av mitt liv och förutom amorteringar skulle det kosta mycket pengar i fråga om underhåll.
 
Istället är jag tillfälligt nöjd med den rimliga amorteringen för min lägenhet på 63 kvm, och med vederlaget slipper jag bekymra mig över ytterligare kostnader för underhåll. Lånet för lyan tickar sakta men säkert nedåt, jag ser ett slut på mina skulder och varje månad kan jag lägga undan pengar till spar- och resekontot. Visst bor vi trångt, jag och Joel, men vi har vårt eget krypin och en del av lägenheten känns till och med överflödig! Att bo litet gör även att man inte kan samla på sig för mycket prylar, eftersom det helt enkelt inte får plats. 
 
Eftersom jag ändå helst tillbringar min tid utanför stadsgränsen, brukar jag till helgen fly hem till Johan i Eckerö. Hans lilla koja från sent sjuttiotal är under renovering - en renovering som pågått i fem och och som aldrig tycks bli färdig. Det har heller aldrig varit i prioritet, för vill man göra något annat än att arbeta och renovera får man leva med ett urblåst sovrum, halvfärdiga golv och eltåtar som sticker ut lite här och var. När solen skiner och vinden fläktar, är valet enkelt då man funderar på om man ska spika upp gips eller packa bilen och åka iväg på surf! 
 
 
Knappast drömkåken för många, men här trivs vi med egen gård och närheten till vatten och skog.
Här går vi omkring och bryr oss inte om knarriga golv klädda med grön sjuttiotalsvinyl.
För det finns viktigare saker att tänka på.
 
 
 
 
Allmänt, Konsumtion, tid | | Kommentera |

Enjotantens mirakeltrasor

Idag fick jag ett städryck och då gäller det att passa på medan ångan är uppe! Här sker ingen regelbunden storstädning. Jag sopar golvet ett par gånger i veckan (dammsugarpåsen är full, jag glömmer hela tiden bort att köpa ny, filtret borde bytas och det luktar svettiga sockor när jag startar den). Jag sköljer av handfatet någon kväll medan jag borstar tänderna och torkar damm då det börjar yra omkring då jag går förbi.
Jag städar vid behov, kan man säga.
Oftast sker själva storstädningen när vi ska ha gäster. Då gnor jag på som en vettvillig medan maten kokar på spisen eller gottar sig i ugnen. Sen står jag där i mitt anletes svett, hälsar gästerna välkomna och har själv inte hunnit vaska upp mig.
 
För cirka tio år sedan brukade jag ibland vara värdinna på städpartyn. Kanske fler än jag har haft glada Mayvor från Enjo på besök? Mayvor saluförde sitt miljövänliga städsortiment på bästa sätt och fick mig och mina gäster att handla trasor, moppar och till och med svärd för en mindre förmögenhet! Men det har visat sig vara välinvesterade pengar, för dessa utomordentligt dugliga städprylar är sådant jag använder än idag. 
 
Ett par sprut ättiksvatten, några gnid med enjotrasan och voilá!
 
Till Enjos produkter behövs inga rengöringsmedel, det räcker med vatten. Jag har en trasa för köket, ett par för badrummet och en golvtrasa. Jag brukar dock synda och sätta i en skvätt tallsåpa i skurvattnet och för att toastolen ska bli lite extra fräsch sprayar jag ättiksvatten på de mest utsatta ställena. Disktrasorna jag använder har jag däremot köpt från Clas Ohlson. De är i microfiber och tvättas i maskin då de börjar bli sura. 
 
Golvmoppen var inte billig och trasan kom inte med på köpet. Men rent blir det!
 
Att städa utan rengöringsmedel är en stor miljövinst och även om Enjotanten Mayvors besök var uppskattade tror jag inte att man behöver köpa de allra dyraste mirakeltrasorna för att städa hållbart. Farmor tvättade fönster med uttjänta lakan och min vän Linda torkar diskbänken med barnens gamla tvättlappar i frotté.
Alla sätt är bra, utom de giftiga!
Allmänt, miljö | | Kommentera |
Upp