Rostat bröd

Här ska jag bjuda på två varianter av rostat bröd
 
Johans toast med medwurst
1 person
 
2 skivor ISO grahamsbröd (eller något annat rostbröd)
2 msk Bregott normalsaltat
3 skivor Pirkkas pepparmedwurst (har du inte Pirkkas medwurst, välj ett annat pålägg)
 
Rosta brödskivorna riktigt gyllenbruna. Placera dem lutande emot varandra som ett korthus tills de svalnar helt. Blås eventuellt lite på dem och känn emellanåt efter med handen för att försäkra dig om att det är möjligt att bre dom utan att smöret smälter. Stryk omsorgsfullt ett jämnt lager Bregott över brödbitarna så att de är helt täckta, även kanterna. Skär och fördela tunna skivor av medwursten så att de inte på något vis ligger omlott och stör ordningen på smörgåsen. Sätt dig tillrätta och beskåda lärckerheterna en stund. Smaka sen av i små, krispiga tuggor, cirka 9 stycken per macka.
 
Mackor på svalning.
 
Joels snabba kaviarmackor
1 person
 
2 skivor ISO grahamsbröd (har du inte ISO hemma kan du sluta läsa receptet nu)
2 msk Bregott normalsaltat
2 ringlor Kalles kaviar
 
Rosta två skivor av ISO grahamsbröd (och inget annat) lätt och stå med smörkniven i beredskap då mackorna hoppar upp. Bre dem mycket snabbt under stor stress medan de ännu är varma så att smöret smälter. Kläm ut en ringla kaviar på varje smörgås, ta samma kniv och stryk hastigt ut kaviaren. Ät smörgåsen omedelbart i tre stora tuggor. 
 
Allmänt | | Kommentera |

Favorit i repris

Ibland går jag in på min gamla blogg och läser om hur livet tedde sig för sådär 8-9 år sedan. Det händer inte ofta att jag är sjuk, men den 12 november 2009 låg jag tydligen i feberyror...
 

Feberyror.

Herregud, vad dålig jag har varit.
Igår "toppade jag febern" med (kanske inte skyhöga) 38,5, men det kändes som nån kastat mig framför tåget. På eftermiddagen låg jag obekvämt ihopknölad i ena soffhörnet och kunde inte göra annat än att med tom blick stirra rakt fram. Jag ville byta ställning, men förmådde helt enkelt inte. Minsta rörelse gav en fruktansvärd yrsel och spred ilningar genom hela kroppen. Frossan var svår, men samtidigt rann svetten.
Jag försökte få Joel att göra läxorna. Han hade fyra stycken, eftersom han varit borta från skolan.
"Seså" sluddrade jag. "Se till att få läxan gjord nu." Jag ansträngde mig för att få upp ena armen och "sjasa" lite med den för att understryka mina ord och låta honom veta att såpass sjuk var jag inte att han skulle slippa.
"Men jag har ingen penna!" sa Joel och lutade sig tillbaka i soffan.
"Hämta en då!"
"Men, jag hämtade ju böckerna ur väskan!" 
Jag blev ju ursinnig, lyckades häva mig upp i sittande position, svängde långsamt på huvudet med stel nacke och lät ungen möta min arga men ack så febriga blick:
"Vems läxa är det och vem är det som är sjuk?!" väste jag mellan mina oborstade tänder så saliven stänkte.
Totally finished efter den kraftansträngningen damp jag ner igen och ojade mig i en kvart.

Joel fick läxorna gjorda och jag lyckades få i mig en värktablett, så jag piggnade i framåt kvällen. Men före det hann jag lipa över hur eländigt livet var, hur dålig jag var på allting, hur hemsk människa jag var och hur ful jag var ungefär. Nu vet jag att det nog var Mr Fever som talade, idag känner jag mig inte särskilt snygg visserligen, men rätt okej annars.
 
 
Allmänt | | Kommentera |

Shoppingtips

Jag är usel på att shoppa. Jag brukar tycka det är roligt i en timme ungefär, medan förväntningarna är höga och motivationen är på topp. Nu ska jag shoppa loss! brukar jag tänka. Skit i vad det kostar!

Jag brukar gå ut hårt och helt ofokuserat slita åt mig minst tio plagg som jag hänger över armen. Sen stormar jag till provrummet. Med första plagget brukar tvivlet komma. Nej, den här satt inte bra, för lös i armhålorna. I andra plagget ser röven konstig ut och det glappar i linningen. Nu gäller det att intala sig själv att det är kläderna det är fel på och inte en själv. Det är dock svårt att inte nedslås av det faktum att de flesta kläder känns gjorda för en 175 cm lång kvinna med smala ben, inte en hobbitt med oproportionerligt lång överkropp. Efter att den där timmen har gått, svetten lackar i armhålorna och jag knutit av och på skorna sju gånger kommer då bekräftelsen: Här finns inget för mig! Det slutar ofta med att jag kommer hem med en fin t-shirt till Joel och några roliga hundleksaker.
 
Inför gårdagens besök i den svenska huvudstaden hade jag således förberett mig lite annorlunda i hopp om att undvika detta shoppingfiasko. Jag ska dela med mig av mina heta shoppingtips i form av en lista. Håll till godo!
 
- Spendera några dagar innan planerad shopping med att Pinteresta på sökord som "style" och "outfits". Pinna allt du tycker att är snyggt och försök att hitta en röd tråd i vad som kan tänkas vara din stil.
- Välj ut högst fem plagg som du bestämmer dig för att du ska köpa. I mitt fall var det en skinnjacka, en mysig och varm sticktröja, en scarf, en skjorta och ett par svarta byxor som sitter löst.
- Lämna av eventuella medföljande tonåringar på Gröna Lund, ge dem mycket pengar så de hålls där länge. Har du yngre barn, lämna dem hemma!
- Se till att du är nykissad, mätt och nöjd. Ha nötter och en flaska vatten med dig i väskan in case of emergency.
- Ta två storlekar av varje plagg och börja med att prova den största. Nederlaget då något plagg är för litet kan vara förödande för klena shoppingnerver.
- Förbered några peptalks/ursäkter då tvivlet kommer smygande (speglarna är konvexa, provhytten är för liten, ljuset verkar missvisande m.m).
- Hittar du äntligen något snyggt som sitter bra, KÖP DET! (Jag har en ful ovana att med en suck hänga tillbaka helt passande plagg. Det kan vara att priset är snäppet för högt eller att martyren i mig spär på den självuppfyllande profetian om att jag aldrig kommer hem med någonting till mig själv!) 
 
Så hur gick det för mig igår? Bra faktiskt! Trots att jag bara fick med mig tre plagg från min lista, samt ett par shorts utöver det, kändes det som en lyckad shopping! Jag var målmedveten och höll humöret uppe! När jag hämtade upp tonåringarna, Joel och Tristan, från Grönan på eftermiddagen var vi alla tre nöjda och glada med dagen!
 
 
 
 
 
Allmänt | | Kommentera |
Upp