Spring för livet!

Det sägs att man inte bör springa ifrån sina problem, men jag vill hävda motsatsen!
Gårdagens bekymmer var till en början inte särskilt stora, men det lilla fröet av ångest grodde under dagen för att slutligen växa till en tät häck av taggsnår. Då går det liksom inte att bara stå och titta på, eller att med tankens kraft försöka forcera den. Det krävs helt enkelt någon form av fysisk ansträngning.
Då är det skönt att ge sig ut och springa - just bara för att man vill och behöver det. Att springa utan att bry sig om träningsupplägg, tider och tempo. Att bara låta benen mata på steg för steg och känna hur huvudet rensas från allt bry som samlat sig. 
 
Efter en långrunda var jag ute på andra sidan häcken och där fanns ett vilt och blått hav som lockade mig till ett dopp för att skölja bort de sista unsen av trubbel. Som pånyttfödd flöt jag upp på bergsklacken och förevigade denna fina stund i en rad selfies. Lite för sent upptäckte jag att jag inte var ensam. Några äldre herremän som ställt sig för att beundra utsikten över havet kunde även skåda mitt bleka arsle då jag låg där böjd som en räka och svankade lite lagom porrigt. 
Men jag tänkte att finns det något som är näst bäst efter att ha tagit hand om sig själv ett tag, så är det ju att förgylla någon annans dag!
 
 
 
 
 
 
Allmänt, tid, träning och hälsa | | En kommentar |

Kokosdeo? Nä, jag är hellre utan!

Minns ni kokosdeon som jag provade laga för några månader sedan? Om inte kan ni uppdatera er i inlägget om den svettiga studien jag gjorde i våras. Jag provade alltså att göra egen deo av kokosolja, bikarbonat och potatismjöl. Jag var som vanligt övertygad om att naturligt är bäst och smörjde enträget armhålorna varje morgon i hopp om att jag hittat den mest ultimata och naturliga deon.
Tyvärr fick jag snart problem.
Dels gillade jag inte doften och inte heller höll den torrt. Dessutom blev kläderna fläckiga och jag fick svidande utslag, främst efter att jag rakat mig. 
Jag slutade helt enkelt att använda deon. Ja, jag gick så långt att jag slutade använda deo överhuvudtaget, för envis som jag är vägrade jag införskaffa en ny Rexona 24h intensive med hormonstörande ftalater. 
 
Med en lätt amper odör i vardera armhåla har jag under våren och sommaren gått runt och tyckt att det vore trevligt att slippa kröka huvudet för en diskret nödsniff då jag umgåtts med folk. 
Och igår gav jag äntligen med mig.
Jag köpte en deo!
 
 
Urtekrams aloedeo är tillverkad av ekologiska ingredienser. Jag ska inte vara så snabb med att hissa eller dissa innan jag testkört den ordentligt. För undersökningens skull kan du ju nästa gång vi ses berätta om jag luktar koldolme, neutralt eller rent av solmogen apelsin och aloe vera!
 
 
 
 
 
Allmänt, Hud och hår, miljö | kokosdeo, Urtekram, deodorant | | 2 kommentarer |

Paddel och hoj, aktivitetssemester är skoj!

För tredje året drog jag och Mikaela iväg på, det som nu börjar bli den årliga, aktivitetssemestern. För oss innebär en semester inga lata dagar (fruktansvärd sommarfloskel) eller att ligga på stranden och jobba på brännan eller njuta av en god bok i hängmattan. För oss innebär semester gott om tid till att se och upptäcka mer och mindre nya platser genom att ta sig fram med den egna kroppen som motor!
I år tog vi oss till Roslagen där vi spenderade tre dagar och två nätter i Östhammar och Öregrund. Ja, vi ville inte simma över Ålands hav, så vi åkte faktiskt färja till Grisslehamn. Och bilen tog vi till vår ruckliga lilla stuga på Klackskärs camping i Östhammar. Men i huvudsak var det främst cykling och paddling vi ägnade oss åt under dessa dagar. 
Trots att vi såklart sörjde förlusten av Linda, den blivande nya medlemmen i aktivitetssemestersällskapet, som inte fick familjelivet att tajma, hade vi tre fantastiska dagar!
 
Vid Sunnöviken i Öregrund hittade vi hem till glada Inger på Bo och kajak. Liksom vi tycker Inger att paddla är det absolut bästa sättet att ta sig fram på sjön! Det går tyst. Allting känns nära. Fåglar och andra djur man möter tittar nyfiket på en snarare än att bli skrämda. I en kajak har man gott om tid till att se sig omkring och språka några ord med fiskarna som kastar drag vid vasskanten.
Inger säger att paddling är en lisa för själen och passande nog heter modellen på kajakerna vi hyr just Lisa.
 
 
Och våra lisor svepte så fint genom fjärdar, längs kanaler och vikar ut mot Alnön där vi stannade och intog vår picnic. Efter en simtur och en promenad längs betesdjurens stigar, paddlade vi tillbaka mot Sunnöviken. 
Vi tänkte lite avundsjukt på pensionärsgänget som vi mött tidigare på dagen - en blandning av hurtgubbar och krutgummor som årligen packar ner mat och vatten för sex nätter i sina kajaker och låter väder, vind och dagsform avgöra rutt. Då man passerat 60 strecket eller närmar sig de 80 finns det gott om tid att balsamera själen och förebygga ålderskrämpor i goda vänners lag! Nästa år kanske vi också tar med tältet och låter paddlingen sträcka sig längre än en dagstur.
 
 
 
 
Om en kajak är bästa färdmedlet till havs, är en cykel ett oslagbart fordon på land! Under våra två cykeldagar tillryggalade vi totalt över 100 km. Första dagen trampade vi från Östhammar till Öregrund och tog färjan över till Gräsö. På tredje dagen avslutade vi aktivitetssemestern med att cykla längs med Väddö kanal och vidare längs med en del av Roslagsleden från Gåsvik till Roslagsbro. Leden gick över mindre asfaltsvägar, skogsvägar och upptrampade stigar. Över stock och sten i lummig skog, längs med hästbeten och grusvägar med storslagen utsikt över vidsträckta åkrar och fält. Leden var väl utmärkt, det var bara vår egen ouppmärksamhet som gjorde att vi körde fel på ett par ställen.
 
 
 
 
 
Bra utrustning är A och O då du ska på aktivitetssemester. 
 
För en dagspaddling behöver du:
- Extra kläder och handduk, packade i plastpåse.
- Regnponcho, behövdes inte denna gång, men vi har tidigare år varit med om hastiga väderomväxlingar.
- Mycket vatten, jag hade endast en halvlitersflaska med. Det räcker inte för en dagstur!
- Färdkost, vi hade lunchsallad.
- Plastfodral till mobilen, det är fint att ha den nära till hands om du vill knäppa en bild. 
- Keps och solbrillor kan vara skönt att ha, jag klarade mig utan.
- Toapapper. Om du vill. Löv finns det annars gott om i skogen!
Flytväst brukar ingå i kajakhyran.
Vi betalade 400 kr/kajak och fick då riktigt fina och lättpaddlade glasfiberkajaker.
 
För en dagstur på cykel behöver du:
- En bra cykel! Jag hade turen att få låna Mikaelas Johans MTB. Min egen sporthoj hade inte klarat terrängen.
- Hjälm! Huvudet är viktigare än frisyren, eller hur Mikaela? :)
- Återigen: mycket vatten!
- Bekväm ryggsäck, gärna med remmar som du kan fästa på bröstet.
- Kläder enligt lager på lagermodellen. Du behöver kunna skala av dig och klä på dig. Regnkläder kan vara bra att ha också.
- Färdkost.
- Solglajjor, jag som helst är utan brukar få påta knott ur ögonen emellanåt.
- GPS på mobilen, liiite lättare att orientera sig då du missat cykelledens skyltar.
- Cykellås, vissa sevärdheter kräver att du ställer cykeln och tar dig vidare till fots.
 
 
 
 
Allmänt | | Kommentera |
Upp